هر آنچه می خواهید درباره ی نحوه ی مصرف روغن های گیاهی بدانید (۱)
در این دو مقاله راههای استفاده از روغنهای گیاهی را به صورت کامل شرح داده می شود .
روغنهای گیاهی را میتوان به شیوههای متعدد ، برای بهرهگیری از رایحه عالی و نیروی درمانیشان به کار برد . گرچه استفاده از روغنها به وسیله ماساژ یا در افشانه فوقالعاده متداول است، ولی میتوان از راههای مختلف دیگر نیز روغنها را در زندگی روزمره گنجانید .
چون طبیعت این روغنها غلیظ و فشرده است برای استعمال آنها باید از نوعی حلّال استفاده کرد که میتواند هوا باشد ، هنگامی که از افشانه یا به صورت استنشاق با بخار استفاده میشود ؛ میتواند آب باشد ، وقتی روغن در وان حمام چکانده شود ؛ یا میتواندمخلوط با روغننباتی ، هنگام ماساژ .
استفاده از هوا :
هر گاه از هوا به عنوان حلّال استفاده شود ، میتوان با استنشاق رایحه عصارهها ، به راههای گوناگون ، در مدتزمان کوتاه ، از اثرات مفید آن بهره برد .
استفاده از دست :
یک قطره عصاره کف دست بریزید . دستها را به هم بمالید ، به شکل کاسه روی بینی گرفته ، استنشاق کنید .این شیوه را میتوان در هرجا و در هر زمان به کار بست .
استفاده از دستمال :
چند قطره عصاره را روی دستمال کاغذی و یا پارچهای ریخته از راه بینی با سه نفس عمیق رایحه را بالا بکشید .بعد دستمال را داخل پیراهن خود بگذارید ، حرارت بدن رایحه را پخش میکند . مراقب باشید از مصرف روغنهایی که لباس را لکه کرده و یا پوست بدن را تحریک میکنند ، پرهیز کنید .
قطرههای روغن روی بالش :
چند قطره اسطوخودوس یا بابونه روی دو طرف بالشتان بریزید ، بسیار بهتر میخوابید ، هنگام غلطیدن هنوز بوی روغن را حس میکنید .
استنشاق با بخار :
این روش خود به خود در فصل زمستان که سرماخوردگی و آنفلونزا فراوان است ، استفاده میشود . در کاسهی آب داغ ۲ تا ۳ قطره عصاره-نعناع یا اکالیپتوس ایدهآل است – بریزید ، حولهای روی سرتان بیاندازید ، روی کاسه خم شده نفس عمیق بکشید و ادامه دهید تا وقتی که آب سرد یا روغن پریده باشد . تکرار دو تا سه مرتبه در روز برای فرونشاندن اثرات سرماخوردگی ، آنفولانزا ، سردرد و باز کردن سینوسها و تب یونجه موثر است .( این روش برای مبتلایان به آسم توصیه نمیشود)
اتاق خوشبو :
گلبرگهای خشک شده یا تازه را در کاسهای ریخته ، عصاره مورد علاقه را به آنها بپاشید تا بوی خوش و دلپذیر در اتاق پراکنده شود .
افشانه خوشبو کننده :
افشانه را تا نیمه آب بریزید (۲۵۰ میلیلیتر ) ۶ تا ۱۰قطره روغن گیاهی نشاطآور در آن بریزید (مثل روغن گلمحمدی ) . بطری را تکان دهید و رایحه خوش در اتاق بیافشانید. (بطور مستقیم بر روی اثاثیه جلایافته نیفشانید .)
افشانه تبخیر کننده ، چراغ شمعی :
این افشانه روش سنتی خوشبو کردن اتاق با روغنهای گیاهی است و آن را از سفال و چینی و یا حتی فلز نیز میسازند .دو ظرف جداگانه است ، ظرف بالایی مانند کاسه و برای آب و روغنهای گیاهی و ظرف زیرین ، محفظه شمع کُندسوز . افشانندهای که انتخاب میکنید منبع بالایی آن بهتر است جادار باشد تا نیاز نباشد مکرر در منبع آب ریخته شود ، و چه بهتر که محفظهها از هم جدا باشد ، تا آسانتر تمیز شوند .
شمع محفظه زیرین را روشن کنید . ظرف بالا را آب ریخته ، به نسبت وسعت اتاق ، ۶ تا ۸ قطره روغن گیاهی بچکانید . آب که گرم شد روغنهای گیاهی تبخیر شده ، رایحهی آنها پراکنده میشود .
برای معطر کردن اتاق این روش کمخرجی است ولی در نظر داشته باشید که از شعله بدون حفاظ استفاده میکنید . آب افشاننده هم داغ است . در صورتی که کودکان و اشخاص سالمند و حیوانات خانگی در اطراف هستند بهتر است از افشاننده برقی استفاده کنید .
افشاننده برقی :
ایمنی این افشانهها از افشانندههایی که به وسیله شمع گرم میشوند بیشتر است . فقط ممکن است کمی گران باشند . انواع مختلف آنها را میتوان از داروخانهها و فروشگاههای موادغذایی طبیعی یا از تهیهکنندههای لوازم رایحهدرمانی خریداری کرد . بعضی از این افشانهها داری تکهای نمد است ، چند قطره روغن گیاهی روی آن میریزید ، اِلمنت برقی و یا بادبزن برقی که در زیر آن قرار دارد روغن را در فضا پخش میکند . بعضی دیگر در اثر نوسان عصاره همراه هوای سرد پراکنده میشوند . در این نوع افشانه از حرارت استفاده نمیشود و میتوان از شب تا صبح یا در محیط کار از آن استفاده کرد .
سنگ معطر :
این افشاننده از گونهای که با شمع گرم میشود ایمنتر است و میتوان شب تا صبح با خیال راحت از آن استفاده کرد .
این افشانه سرامیک سنگمانند ، به وسیلهی برق گرم میشود . روی سنگ حفره کوچکی است که میشود در آن مقدار کمی آب و روغن گیاهی ریخت .( اگر مایل باشید میتوانید فقط از روغن استفاده کنید ). کلید برق که زده شد ، سنگ گرم شده روغن را پخش میکند . این سنگ معطر به آسانی تمیز میشود و میتوان آن را از فروشندگان لوازم رایحهدرمانی تهیه کرد .اما اگر قصد خرید دارید ، نوعی را انتخاب کنید که چراغ دارد و نشان میدهد افشاننده روشن است .
لامپ حلقهای :
حلقهای است شیار شده از جنس سرامیک یا فلز .شیارها را روغن مالیده و بالای لامپ گذارده میشود . همین که لامپ روشن شد ، حرارت آن پخش شده ، روغن در فضا پراکنده میشود . ۲ تا ۳ قطره روغن دلخواهتان را داخل شیارهای حلقهای بریزید . (آب اضافه نکنید ) . حلقه را روی لامپ گذارده کلید برق را بزنید . مراقب باشید قبل از استفاده لامپ حلقهای ، لامپ روشنایی خاموش باشد و هیچگاه روغن گیاهی مستقیما به لامپ ریخته نشود .
لامپ حلقهای وسیله رازانی است برای تبخیر روغنهای فرّار و میتوان از فروشگاههای موادغذایی طبیعی و یا فروشندگان لوازم رایحهدرمانی تهیه کرد . این نوع لامپ برای معطر کردن اتاق هنگام شب و پیش از خوابیدن و از لحاظ ایمنی برای استفاده در اتاق بچه یا اشخاص سالمند بسیار مناسب است .
افشاندن عطر :
افشانندههای رادیاتور ، مخصوص نصب بر روی دیواره رادیاتور آب گرم ، طراحی شده است . آب و چند قطره روغن گیاهی در کاسهی کوچکی که در داخل افشاننده است ریخته به رادیاتور آویزان شود .روغن در اثر حرارت رادیاتور تبخیر میشود . این طریقه مناسب و تقریبا قابل اطمینانی است برای خشبو کردن اتاق به وسیله روغن ، و باید از دسترس کودکان و حیوانات اهلی دور نگهداشت . طریقه دیگر ، یک قطره پنبه را به چند قطره روغن گیاهی آغشته کرده ، پشت رادیاتور بگذارید . پنبه مستقیما با رادیاتور تماس نداشته باشد . چون ممکن است در طول زمان روغن به فلز و رنگ رادیاتور آسیب رساند .
شمع مخصوص رایحهدرمانی :
طریقهای است جالب برای معطر کردن اتاق . شمعهای واقعی مخصوص رایحهدرمانی در مغازههای مخصوص فروش شمع یا فروشندگان لوازم رایحهدرمانی موجود است . شما هم میتوانید برای خودتان شمع درست کنید .بعضی از گونههای شمع که در بیشتر فروشگاهها دیده میشود اغلب با مواد معطر مصنوعی ساخته شدهاند . مثل همیشه باید هنگام استفاده از شمع مراقب بود .
آب به جای حلّال
گرچه روغنهای گیاهی به آسانی در آب حل نمیشوند ، استفاده از آب در رایحهدرمانی به صورت یک واسطه بسیار مفید است .
فواید استحمام :
آرامش دهندهترین شیوه استفاده از روغنهای گیاهی استفاده از حمام وان است که از دو جهت مفید است ، روغن هم از راه استنشاق جذب میشود و هم از راه پوست . استفاده از روغنهای گیاهی با این روش برای تسکین دردهای عضلانی و بیماریهای پوستی و کمک به رفع بیخوابی سودمند است .
حمام عطرآگین :
روغنهای گیاهی را میتوان یکراست در آب وان حمام ریخت ، اما در صورتی که حساسیت پوستی دارید و یا اولین دفعه است که از یک روغن گیاهی استفاده میکنید ، نخست عصاره را رقیق کنید . برای این منظور ، ۷ تا ۱۰ قطره روغن گیاهی را با کمی روغن نباتی مخلوط کنید . از شیرخشک پرچربی نیز میشود استفاده کرد .یا روغن گیاهی را با کمی پودر شیر مخلوط کرده آب به آن اضافه کنید تا به شکل خمیر در آید . همین که روغن گیاهی در شیر یا روغن نباتی حل شد ، در آب وان بریزید . ابتدا وان را آب کنید ، سپس روغن حل شده را ریخته ، آب وان را هم بزنید . در غیر این صورت اگر پیش از بار کردن شیر وان ، روغن در وان حمام ریخته شود ، تبخیر شده ، به هوا میرود ، قبل از آنکه فرصت بهرهوری از خواص آن را داشته باشید . اگر روغن را به تنهایی مصرف میکنید وان را از آب پر کرده ۷ تا ۱۰ قطره روغن در آن بریزید ، آب را به هم زده داخل وان شوید . قبل از آنکه با صابون یا شامپو بدن خود را بشویید ، ده دقیقه در وان بمانید تا بدنتان خیس بخورد . چون این مواد غیرطبیعی ، اثرات درمانی روغنهای گیاهی را خنثی میکند .
حمام نشسته :
استفاده از روغنهای گیاهی در حمام به صورت نشسته برای بیماریهایی چون بواسیر ، بخیههای بعد از زایمان ، برفک و التهاب مثانه و آلودگی قارچی بسیار موثر است . برای برفک و آلودگی قارچی ۳ تا ۴ قطره روغن درخت چای در لگن آب گرم ریخته و به مدت ده دقیقه در آن بنشینید .
حمام پا :
برای تسکین درد پا و ناراحتیهایی چون عفونت قارچی ، شقایق بین انگشتان پا و تاول ، ۴ تا ۶ قطره روغن گیاهی در لگن آب گرم بریزید و پاها را به مدت ده دقیقه در آن بگذارید .روغن درخت چای و روغن ریحان برای تاول و شقایق بین انگشتان پا مفید است و برای رفع خستگی پا ، روغن نعناع بسیار مناسب است .
دوش:
نگران نباشید اگر برای استحمام فقط از دوش استفاده میکنید ، باز هم میتوانید از فواید روغنهای فرار بهرهمند شوید . داخل دوش که هستید ۴ تا ۶ قطره روغن گیاهی روی یک اسفنج یا حوله صورتشویی ریخته و تُند به بدن بمالید . با گرمای آب ، بوی روغن در هوا پخش شده و میتوانید آن را استنشاق کنید . این روش به شخص نشاط میدهد خصوصا اگر از روغن مرکبات استفاده شده باشد .